Over Ruud

Mijn naam is Ruud Hoff, ik werd in het oorlogsjaar 1940 in Amsterdam geboren als zoon van een kruidenier en een meewerkende moeder. Na mijn middelbare schoolopleiding (Vrije school en HBS) en militaire dienst vervulling (2 jaar onderofficier Koninklijke Luchtmacht), heb ik een fotografie opleiding gevolgd aan de fotovakschool in Den Haag en een praktijk opleiding bij een fotostudio in Amsterdam. Veel geleerd, dat wel, maar mijn hart lag toch op straat.Ik had het geluk om in 1963 in vaste dienst te kunnen treden bij ANPFOTO, de fotodienst van het Algemeen Nederlands Persbureau A.N.P., als fotojournalist ( toen heette dat nog persfotograaf ). Het A.N.P. is bijna 35 jaar mijn werkgever gebleven en het journalistieke werk heeft me in staat gesteld om de hele wereld te zien, mijn kennis en visie te ontwikkelen, historische- politieke- en sportieve gebeurtenissen te verslaan en vele bijzondere mensen te ontmoeten. Door mijn dienstverband bij het ANP heb ik ook regelmatig voor grote internationale persbureaus gewerkt  en in vele buitenlandse  tijdschriften gepubliceerd. De keerzijde was ook dag en nacht beschikbaar te zijn, lange werkdagen en weken van huis. Ik had het niet willen missen en zou het zo weer over doen maar toen ik de kans kreeg om met vervroegd pensioen te gaan ben ik, gebruik makend van de VUT regeling, gestopt. Mijn werk is vele malen onderscheiden in foto competities met o.a. meerdere prijzen in de Zilveren Camera en als hoogtepunt een eerste prijs in een categorie bij World Press Photo. In de afbouw van mijn professionele leven heb ik nog een aantal jaren voor de overheid en de Koninklijke familie gewerkt maar heb in het jaar 2000 besloten om mijn camera alleen nog voor mijn eigen plezier te gebruiken. Amsterdam was ruim 60 jaar mijn stad, waar ik met trots en veel plezier gewoond en geleefd heb in buurten als de Jordaan, de Prinsengracht en Oud-Zuid. Maar zoals bekend is: Amsterdam is niet meer van Amsterdammers! Een onzorgvuldig bestuur en schijnbaar onbeheersbare veranderingen in verkeer, bewoning en samenleving hebben mijn gevoel voor deze stad onomkeerbaar veranderd. Mijn beslissing om naar Friesland te verhuizen werd mede ingegeven door mijn lief Dian, die er haar hele leven woont, en toen we de voormalige pastorie van Sexbierum te koop vonden was mijn keuze voor het “weidse land” snel gemaakt. Misschien heeft de bouwstijl van de pastorie , “Amsterdamse School” , hier bij wel een rol gespeeld. Na een grondige verbouwing, zonder de historische waarde uit het oog te verliezen, zijn we er in de loop van 2002 gaan wonen. We hebben er een fantastische tijd gehad maar omdat het onderhoud van de 3200 m2 een steeds grotere belasting werd zijn we in 2016 naar een kleinere woning in Leeuwarden verhuisd.

Mijn vele hobby’s zorgen er voor dat de dagen te weinig uren hebben. Omdat ik in mijn vak gewend was om veel te reizen  moet ik met regelmaat even de grens over, bij voorkeur naar Zuidoost Azië of Amerika. Naast de fotografie is er nog mijn verzameling oude camera’s, de grote tuin vraagt nog jaren van planning, uitvoering en onderhoud en in mijn tropische kas kweek ik orchideeën. Internet was er aanvankelijk voor communicatie en nieuws maar neemt mede door on-line veilingen een steeds belangrijkere plaats in.

Contact :  info@ruudhoff.com zie ook  www.ruudhoff.nl

1 Reactie naar Over Ruud

 1. Rogier Alleblas schreef:

  Beste Ruud Hoff,

  Ik heb op koninginnedag een aantal foto’s van Johnn Lennon en Yoko Ono in het amsterdamse Hilton gekocht. Het zijn oude ANP persprints. Ik zag achterop dat ze van uw hand waren. Ik ben zelf ook fotograaf ( in Amsterdam) en spaar zwart wit foto’s van anderen.
  Mag ik een keertje langskomen in Friesland om de foto’s te laten signeren?

  MEt vriendelijke groet Rogier Alleblas
  http://www.rogieralleblas.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.